петък, 18 октомври 2013 г.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ДИНЯТА

Динените семки са за печене, не за хвърляне

Когато се говори за здравословните ползи от динята, твърде рядко се споменава за нейните семена. Макар и не толкова атрактивни, колкото свежата, сладка и сочна месеста част на плода, добре изпечените семки са здравословна и диетична храна, която не заслужава да бъде изхвърляна.

Сред най-полезните им свойства е, че са с висока конценрация на белтъци – една чаша изсушени и изпечени семена, около 120 г, съдържа 30 грама протеин, което представлява около 61% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП). Белтъците в тях са изградени от няколко различни аминокиселини, но с най-голяма концентрация е аргининът.


Макар човешкото тяло да е способно да синтезира достатъчно за нуждите си количество аргинин, има определени моменти, свързани с топлинно изтощение, дехидратация и прием на антибиотици, при които засиления прием на аргинин е благотворен. Аргининът благоприятства и нормалното кръвно налягане, което е от полза за контрола и превенцията на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Триптофан, лизин и глутаминова киселина са сред останалите важни аминокиселини в семената.

Динените семена са богати и на витамини – предимно витамин В. Тази група витамини притежава редица ползи за здравето, но количестото, което могат да дадат семената, може да способства най-вече доброто храносмилане и адекватното извличане на енергия от погълнатите храни. От В-семейството най-голяма концентрация има ниацинът – около 4 г за една чаша, което е 20% от ОДП. С по-ниски концентрации от същото семейство са налични фалиат, рибофлавин, витамин В6 и В5.

източник: dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...