събота, 19 октомври 2013 г.

КАРТОФИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ

Зеленчукът пази талията тънка, помага на сърцето и бъбреците

Картофите са по-полезни от бананите, броколите, цвеклото и авокадото, установи ново британско проучване.
Според изследователите кореноплодният зеленчук незаслужено се смята за вреден за талията заради високото си въглехидратно съдържание. Оказва се, че в 100 грама картофи има едва 80 калории, което никак не е много. Хранителният продукт обаче е много богат на витамини, минерали и микроелементи, които благоприятстват доброто здравословно състояние.
Картофите са полезен източник на калий, фосфор, калций, мед, манган, кобалт, йод, магнезий и малки количество желязо и натрий.
Първите пресни картофи през лятото съдържат значително количество витамин С, но дори да не са току-що извадени от почвата, 200-300 грама от зеленчука са достатъчни за дневната нужда на организма от витамин C. Това количество се равнява на два портокала, две кивита или три броя авокадо. Картофите са доказали своите качества и в медицината. Учените използват сока им, за да лекуват заболявания като рак.

Заблудата

Дълго време диетолозите се опитваха да игнорират картофите, но сега експертите гледат на тях по нов начин - като на продукт, превъзхождащ останалите. Според специалистите в порция картофи се съдържат 5,5 пъти повече фибри отколкото в един банан. Британските научни изследвания показват, че хапването на картофи два пъти дневно намалява кръвното налягане и противно на всеобщото схващане не води до напълняване. Американско изследване пък сочи, че картофът съдържа повече селен, отколкото едно дете може средно да си набави от всичките ядки и семена, които консумира през деня.
Жълтият кореноплоден зеленчук има и диуретично действие, което се дължи на съдържанието на калий, който прави хранителния продукт подходящ за включването му в менюто при сърдечни и бъбречни заболявания.

Начин на употреба


При приготвянето на картофите обаче трябва да се има предвид, че витамините, които те съдържат, са водоразтворими. За да се запазят възможно най-много, е препоръчително да се варят в малко количество вода. Витамин С се запазва 2 пъти повече при варене на пара, отколкото във вода, както и когато термичната обработка е с кората. Затова най-полезният вариант за консумация на пълните с витамини картофи е на фурна. Пържените са доста калорични, защото поемат голямо количество мазнина. Ако все пак ги харесвате на тиган, пържете в зехтин или масло, но не и в олио.
източник:  novinar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...