петък, 18 октомври 2013 г.

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ЗАГЛЪХВАНЕ НА УШИТЕ

Много често ушите на човек заглъхват, когато се вози на бърз асансьор, при излитане и кацане на самолет. Това се дължи на сложното устройство на ушите.

Освен това роля играе състоянието на слуховата тръба, която съединява средното ухо с носоглътката. Тези органи са най-чувствителни към смяна на атмосферното налягане. При промяна те реагират със заглъхване на ушите.

Слуховата тръба, известна още като евстахиева тръба, е канал, който съединява носоглътката с тъпанчето. При покачване на атмосферното налягане въздухът преминава от носоглътката през слуховата тръба към тъпанчето, а при намаляване на налягането пътят на въздуха е обратен.

Ушите могат да заглъхват при летене в самолет или возене в бърз асансьор – тогава лесно можете да се справите с това, като направите няколко движения, все едно че гълтате.

Ушите могат да заглъхнат и след плуване или къпане, защото в слуховата тръба може да е влязла вода. В този случай помага почистването на ухото с клечка за уши, и извършването на няколко движения, все едно че гълтате – остатъците от водата ще преминат в гърлото.

Ушите могат да заглъхнат и при запушване на ухото от тапа от ушна кал или чуждо тяло. Тогава на всяка цена трябва да посетите ушен лекар, който ще направи промивка и ще отстрани проблема.

Ако от много време ви заглъхват ушите, задължително посетете лекар, тъй като причините за това могат да са много сериозни.

Причина за заглъхването на ушите може да е възпаление на слуховата тръба или на тъпанчето, което може да е остро или хронично. Това може да се оправи само с намесата на специалист.

Ако усетите, че ушите ви са заглъхнали, запушете устата и носа си за няколко секунди и задръжте дъха си. След това изпийте десет малки глътки вода. Можете също така да се наведете, това също помага в тази ситуация.

източник: ezine.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...