петък, 18 октомври 2013 г.

ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА СЕ СЪДЪРЖА В КОЛБАСИТЕ

Клиентите на големите супермаркети малко по малко започнаха да разбират, че ако искат да си купят месо, по-добре да не се спират пред щанда с кренвиршите. Малцина обаче от тях осъзнават, че този тип храна и полуфабрикати са не само лоши на вкус, ами и изключително вредни за здравето с предпоставката да докарат дори рак. Химията, овкусителите и изкуствените аромати обаче не се слагат само в кренвиршите, ами и в голяма част от по-скъпите пуешки, пилешки филета, салами, шницели и дори луканки.

Повечето евтини колбаси на практика не съдържат месо - в техните съставки можеш да откриеш предимно овкусители, соев концентрат, както и вещества, които увеличават теглото, като например натриевите карагини. Става въпрос за набор от химически вещества, но с вкус на месо. Обикновено производителят пише, че ако са в минимално количество, това няма да е опасно. Но когато го ядем години наред, тези грамове се превръщат в килограми, тоест, когато си вече на повече от 30 години, тялото страда от вредните вещества, които са се натрупали като шлака в организма.

Ето от какво са направени например кренвиршите - 25% соев протеин, 15% птиче месо, 7% просто месо, 5% брашно - нишесте, 3% овкусители и 45% от месния продукт представляват емулсия - смесени кожи, сухожилия и кости. Това разкрива разследване на руската телевизия ОРТ , направено за голяма част от месокомбинатите.

Справка на „Всеки ден" за българските производители разкрива, че в нашите заводи производството не е по-различно. Още по-страшно е. Според експерти от Българската агенция за безопасност на храните в нашите кренвирши и колбаси нитритите и глутаматите са в много по-голямо количество, а месото почти никакво го няма. „А ако си мислете, че като си купувате от по-скъпите филета - например тези от пуешко месо, си спестявате химията, трябва да знаете, че се лъжете", разказаха пред „Всеки ден" специалисти по храните. В тях вредните вещества са не по-малко.

Статистика за продажбите в големите магазини разкрива, че почти всеки втори българин не пропуска и ден без кренвирш. Това е любимото мезе на вечеря, но истината е, че тези неща малко по малко копаят гроба ни, категорични са диетолози. Известният специалист по здравословно хранене д-р Георги Гайдурков обясни, че когато толкова много химия се изсипва в тялото ни години след години, организмът си създава „депа", в които изхвърля тези вещества. Точно както си изхвърляме боклука. Те не могат да бъдат обработени и в крайна сметка създават отровни за нас съединения. От тези депа, които се настаняват по слабите места на организма (като стомах, панкреас, черен дроб), по-късно се образуват злокачествените онкологични заболявания.

„В малотрайните колбаси има най-много 20 процента истинско месо, всичко друго са субпродукти. В някои се използва механично обезкостено месо, което е богато на мазнини - при свинското, и е пълно със сухожилия - при птичето и говеждото. Другата съставка е месокостен хомогенат, машинно обезкостено месо, което не се препоръчва за консумация от хора. То е пълно с костна тъкан, костен мозък и разрушена мускулна тъкан", коментират хранителни експерти. 

Самите ензими и стабилизатори, които се добавят, също са много вредни за човешкото здраве и особено за малките деца, астматиците и болните от бъбреци. Някои от тях дори имат откровено канцерогенно действие и са забранени в много от „белите страни". Става въпрос за Е-тата 121, 123 и 240. „Не бих си хранил и кучето с подобни боклуци, пък и то не иска да ги яде" - коментират по форумите фенове на здравословното хранене. В тях има съвети да ядете по-добре кучешка или котешка храна, отколкото кренвирши. „Трябва да следим етикетите и какви Е-та има в това, което си купуваме. Защото няма как да се излекувате, ако всеки ден ядете отрови", съветват експерти.

източник: vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...